keskiviikko 22. elokuuta 2007

Lyhyttä lahjetta ja pitkää vartta

Nää lyhytlahkeiset villahousut on kyllä ollut valmiina jo jonkun aikaa, seuraavat on jo melkein valmiina. ;) Kysehän ei ole siitä että näitä oikeesti tarvittais kauheeta määrää, vaan siitä että kehittelen tota omaa mallia eteenpäin, toivottavasti parempaan suuntaan. Näissä kokeilin saada haarakiilasta fiksumman näköisen - ja onnistuin. Seuraavissa housuissa onkin sitten "kuja" vyölle... Tilaahan näissä on pepun puolelle tehty lyhennetyin kerroksin. Ohjeen rykäsen tänne sitten kun olen saanut kerättyä kylliksi rohkeutta, kokeiltua eri kokoja ja koeneulotuttanut ohjeen jollakin... :)

Kaverini näki livenä nämä mummomagneetit, tosin jalassa ihkut raitasukat Austermann Stepistä. Tästä innostuneena hän oli ostanut kerän samaa lankaa tehdäkseen vauvalleen samanlaiset. Ohut lanka ei sitten napannutkaan, hän antoi kerän mulle - ei kuulemma saisi aikaiseksi siitä mitään. :( Lupasin tehdä hänen pojalleen pikkusukat langasta kiitokseksi langasta. Eli tässä ovat, ystäväiseni, koska tavataan? :)



Pikkumiehellä on kapeat sääret ja pitkät jalkaterät, toivottavasti näistä sukista tuli nyt (liinailevalle) vauvalle sopivat! Puikot resorissa ja kantapäässä 2mm, muuten 2,5mm. Silmukoita resorissa 36, kavensin kantapään jälkeen silmukkaluvuksi 32. Pituus kantapäästä varpaisiin 7cm, varren pituus 9cm.

Ensimmäisen sukan jälkeen katkaisin langasta vain reilun metrin pätkän pois, ja sainkin liki identtiset sukat, mitä en kyllä ollut odottanut tapahtuvan tällä langalla... Täytyy varmaan tehdä vielä omalle pienelle samanlaiset - M tykkäsi näistä myös. Lankaa kului huimat 14g, eli kyllä tosta muutamat pikkusukat vielä tulee... :D

perjantai 10. elokuuta 2007

Ihkupihkuvillikset

Tää helle hajottaa mut pian - onneksi ei ole ollut koko kesää tällaista. Pienikin yritys tehdä jotain kivaa kostautuu turvonneina koipina ja pinkeenä olona. Kävin aamusta kaupassa ostamassa anasmehua ja purkkiananasta, jospa se edes vähän hillitsisi tota nesteen kertymistä. Olis kiva saada pitää nilkkansa vielä vähän aikaa - ja omat kengät jalassa. ;)

Tällaisena ihanan nopeana työnä puikottelin pienet villahousut Loftista. Noi on nyt pienimmät mitä olen tehnyt, tuo tuleva käyttäjä kun ei ilmeisesti ole erityisemmin koolla pilattu. Täytyy kai toisella sopivat villahousut olla?


Ohje on oma, neuloessa eteenpäin pohdittu. Silmukoita 68. Lankana Zitron Loft, väri "kevät sateenkaari", Kestovaippakaupasta ostin. Puikot resorissa 4mm, sileällä osuudella 4,5mm. Loft on kyllä tosi ihanan tuntuinen lanka, ja ihanan nopea neuloa. Värit vaihtuvat tässä langassa kivasti, ei pätkävärjättyä, muttei liian pitkiä väriliukujakaan. Yksi kerä melkein riitti, langan menekki oli 51g, eli pari metriä korkeintaan tarvittiin toisesta kerästä.

Muotoilusta: Pepun puolelle tein lisätilaa muutamalla lyhennetyllä kerroksella ja haaraa levensin myös muutamalla silmukalla ennen lahkeita. Tuon levennyksen olisi voinut saada siistimmin, samoin haarasauman. Taidan tehdä toiset samanlaiset mutta lyhyemmillä lahkeilla vielä. Ja kokeilen saada tuosta haaran levennyksestä ja saumasta siistimmän... :) Ja tietysti näitä varmaan tulee useammassa koossa vielä lisää... (Kuvassa muuten näyttää siltä että toinen lahje olisi lyhyempi, se on harhaa, kyllä ne samanpituiset on! ;) )

tiistai 7. elokuuta 2007

Olen ADDIkti ;)

Tuskastuin lauantaina taas. Jos kerran kaupungissa on kauppa jossa myydään addin puikkoja, niin miten siellä aina kehdataan sanoa että "valikoima on just nyt vähän huono" tai että "ei sitä kokoa oo ku ei sitä juuri kysytä". Lauantaina kävin siellä taas, kaipasin 2,5mm pyöröjä, mieluiten 60cm (mut 40 tai 50 ois kelvannut). Yksiäkään 2,5mm pyöröjä ei ollut. Myyjä vilpittömän tyytyväisenä yritti tarjota mulle 3mm pyöröjä. (tähän sellanen "hymiö joka raapii päätään") Ihanko oikeesti vois noin vaan korvata 2,5mm puikot 3mm puikoilla??? Mitäs jos menisin ens kerralla kysymään välikoon puikkoja - oiskohan ne kuullu sellaisista?


Kiire saada noi puikot oli kova, Lanettia piti saaada puikoille - tai siis oli jo, sukkapuikoilla, jotka oli vähän turhan lyhyet. VapaaValinnasta sitten vaan ihqut Novitat kyytiin. :p Kotiin tultuani sitten click click - ja kas! Mulle oli ihan tostavaan tulossa puikkoja kotiin... ;) Tätä vaihtoehtoa en valitettavasti muistanut kaupungilla käydessäni...


Ja sitten unohdin koko jutun. Oikeesti. Tänään sitten postilaatikosta löytyikin kiva ylläri (nopeeta toimintaa, en voi muuta sanoa!): Muutamat addin pyöröt (niitä ohuita joita ei kukaan koskaan kysele), 15cm sormikaspuikot ja muutama virkkuukoukku (vaikka kyllä mielessä kytee vielä haave tällaisista koukuista). Tällainen pieni outous kuitenkin pisti Vuorelman sivulla silmiin: "materiaali: niklattu messinki". Vaikkei saksankielen taitoni kovin kehuttavat ole, luulisin silti pakkauksen "spitzen nicht genickt" tarkoittavan jotain muuta kuin "niklattu". ;) Ja tämähän sopii mulle, olin melko varma että asia olisi näin, nikkelipuikkoja en voisi käyttää... Pitäisiköhän Vuorelmalle pistää ystävällistä sähköpostia asiasta?



Novitan puikot korvattiin nopeasti (huhuu! tarviiko joku 2,5mm 60cm novitapyöröjä?) ihanasilla addeilla, ja työ alkoi sujua heti pehmeämmin. Mikä siinä on että ne liitokset on muille ihan mahdoton tehtävä? Ok, en mä ihan kaikkia puikkomerkkejä oo kokeillu, onhan niitä muitakin hyviä...


Tuosta keltaisesta Lanetista on tulossa tällainen pienenpieni neuletakki, kietaisumallia. Nyt vaan ihmettelen ton ohjeen hihoja: ohjeen tiehys on 28s/10cm, ja hihoja varten on tarkoitus luoda vain 7s kappaleen molempiin reunoihin (siis takki neulotaan yhtenä kappaleena). Tämä tekisi hihalle pituutta kokonaiset 2,5cm! Musta tuntuu että jätän vaan merkit siihen väliin mihin hiha tulee, poimin sopivan määrän silmukoita ja teen hihat jälkikäteen. On jotenkin vaikea muuten hahmottaa miten paljon silmukoita tarvitaan. Onko joku muu neulonut tuon takin? Malli on Erika Knightin kirjasta Neuleita kullannupulle (Simple knits for Cherised Babies), ja ohje on "aina oikein -neuleinen kietaisupaita".

lauantai 4. elokuuta 2007

Grattis lilla (?) jag! :)

"Muminmamman släpade ihop stenar till en eldstad för att värma upp pannkakan, hon samlade ved och bredde ut blordduken i sanden med en liten sten i varje hörn för att den inte skulle blåsa bort. Hon radade ut alla kopparna och grävde ner smörburken i den våta sanden i skuggan av en sten och slutligen satte hon en bukett strandliljor mitt på bordet.

-Kan vi hjälpa dig med nånting? frågade Mumintrollet när allt var färdigt."

Ylläoleva lainaus on yksi ehdoton lemppareistani Tove Janssonin teksteissä, ja tuo löytyi eilen siskoni askartelemasta onnittelukortista. Olinkohan kertonut hänelle asiasta, vai oliko sattumaa? Siskon kortti on tuo oikeanpuoleinen, M:n kortti on vasemmalla.
Vanhenin siis eilen taas vuodella, aamulla sain M:n askarteleman kortin (aamupalan olin syönyt jo aikaa sitten siinä vaiheessa kun M heräsi ;) ) ja tämän tultua töistä sain kukkia. Käytiin illalla syömässä hyvää ruokaa, ja siinä sitä ohjelmaa sitten oli ihan tarpeeksi. (Tässä kuvassa näkyy myös meidän ihana uusi olohuoneen tapetti...)


Fammo ja Faffa onnitteli sähköpostilla, johon oli liitetty serkkupoikani taideteos:



Ja lopuksi jotain ommeltua, jota M kovasti patisti mua saamaan valmiiksi. Olin jossain mielenhäiriössä kertonut ompelevani jonkunlaisen kassin sairaalakassiksi. Tämä oli sitten jäänyt mieleen lupauksena. Ensimmäinen versio valmistuikin aika nopeasti, mutta siinä tuli joku ihme mittahäiriö: olen yleensä ommellut kassit niin että pohjan ja reunojen "varat" on samaa kangaskappaletta kuin kassin kyljet, nyt halusin tuollaisen reunuksen joka kiertäisi ympäri kassin ollen myös kantohihna. Ekasta kassista tuli sen kokoinen että vauvan olisi voinut tuoda siinä kotiin. :S Tämä toinen on nyt sitten sopiva, hitusen isompi olis kai voinut olla, mutta riittänee... :)

Kangas on Eurokankaan verhokangaspoistopalalaatikosta (ihana sanahirviö ;D) ja kankaan raidoitus määräsi aika pitkälle kassin muotoa ja kokoa. Vuori on kätköistä löytynyttä tiivistä pellavaa - melkein kuin mankeliliinaa. Sisäpuolelle ompelin erilaisia taskuja, tota kassia kun on tarkoitus voida käyttää jatkossa esim. olkalaukkuna tai hoitokassina. Kantohihnaa vahvistamaan pujotin jotain sellaista paksua litteetä nauhaa, jonka nimeä ja käyttötarkoitusta en tiedä - sopi tähän tarkoitukseen ihan hyvin. Yläreunassa on pala leveää tarranauhaa (Aplix), ja koukkupuolen suojaksi ompelin tollasen kangaspalan jonka toisella puolella on pehmeää "tarrakangasta" (siis eri laatu kuin varsinainen tarranauha) - ettei turhaan tule revittyä vaatteitaan tai muuta siihen ärhäkkään koukkupuoleen.

Tykkään tosta kassista kyllä, mutta sen ompelu herätti liudan ristiriitaisia ajatuksia: en halua vielä tätä tarvita... :S Jos intoa riittää, tulee samasta kankaasta vielä meikkipussi, kangasta on vielä vähän. Nähtäväksi jää myös mitä sille jättiläiskassille tapahtuu, saanko siitä talteen sopivat palat, joista saisi sitten toisen kassin. Harmittaa sen epäonnistuminen, aika paljon tuhlasin aikaa sen kanssa, taskuja siinäkin on ihan kiitettävästi...
Puikoilta on valmistakin syntynyt, mutta esittelen vasta kun koko sarja/kokonaisuus on valmis. :)