tiistai 3. heinäkuuta 2007

Chunky socks for chubby feet

Viime syksynä ostin Kädentaito -messuilta vyyhden Pirtin Kehräämön Villasilkkilankaa, sitä paksumpaa. Ajatuksena saattoi vilukissalla olla unisukat. Tän vuoden puolella mun jalat ei juurikaan oo palellu, joten unisukkia en oo kaivannu.
Nyt lanka huuteli pieniksi sukiksi - ja mua harmitti että en ollut ostanut sitä ohuempaa laatua (140 tex x2, puikot 2-2,5mm) vaan tosiaan sitä paksumpaa (140 tex x3, puikot 3-4mm). Aikalailla seiskaveikan paksuista siis. (Miks sitä aina vertaa seiskaveikkaan ja nalleen, vaikkei niistä oo neulonu enää pitkään aikaan mitään?)
Ihan hauskat sukat noista tuli, kyllähän me talvella lämpimiä sukkia tullaan tarvitsemaan. Ei mitenkään sirot, mutta ihan varmasti toimivat. Kuvan alle laitan ohjeet, jos joku sattuu kaipaamaan ohjetta pieneen perussukkaan.
Lanka: Pirtin Kehräämön Villasilkkilanka (50% villaa & 50% silkkiä), 140 tex x3, n. 20g.
Puikot: 3mm ja 3,5mm sormikaspuikot

Luo ohuemmilla puikoilla 32s. Neulo 2o2n -joustinta 16 krs.

Kantapää tehdään 1. ja 4. puikon silmukoilla, tiimalasikantapäänä:
Neulo 1. puikon silmukat viimeistä lukuunottamatta oikein, ota lanka työ eteen (kuin neuloisit nurjaa), siirrä silmukka neulomatta vasemmalta puikolta oikealle, käännä työ, siirrä ensimmäinen silmukka neulomatta oikealle puikolle. Lanka kiertää neulomatta jätetyn silmukan juuren.

Neulo 1. ja 4. puikon silmukat viimeistä lukuunottamatta nurin, siirrä lanka työn taakse (kuin neuloisit oikeaa), siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle, käännä työ, siirrä ensimmäinen silmukka neulomatta oikealle puikolle.

Jatka näin edestakaisin, jättäen aina edellisen kerroksen viimeisen neulotun silmukan neulomatta, kunnes keskellä on enää kuusi silmukkaa jäljellä. Kantapään ensimmäinen puolikas on valmis.

Toisella puolikkaalla kantapäästä poimitaan neulomatta jätetyt silmukat takaisin, yksi kerrallaan. Kun silmukka poimitaan, poimitaan myös sen juuren kiertävä lanka mukaan, ja neulotaan nämä yhteen (reikien välttämiseksi aina "etureunoista yhteen"). Kun poimittu silmukka on neulottu, kierretään seuraavan silmukan juuri samalla tavalla kuin kavennusosassa. Jatkossa nämä silmukat neulotaan yhteen molempien juurta kiertävien lankojen kanssa. (Tämä kantapää on ohjeesta Wendy's toe-up sock pattern, on mun suosikkikantapää.)

Välttääkseni ikävän rei'än, joka muodostuu 3. ja 4. puikon väliin aloitan sukan terän neulomisen (pyörönä) heti kun 1. puikon viimeinen silmukka on neulottu, vaikka 4. puikolla on vielä yksi silmukka neulomatta. Neulon tuon silmukan (ja juuren kiertävät lenkit) sitten kun se kohdalle osuu (tässä on hyvä jättää juuri sen silmukan lenkit vähän löysemmälle, on aika kireä neulottava, mutta jälki on siistimpi).

Jalkaterää varten vaihda työhön isommat puikot.
Toisella ja neljännellä jalkaterän kerroksella kavennetaan yksi s 1. ja 2. sekä 3. ja 4. puikon välistä. Yhteensä siis 4s. Näillä jatketaan kunnes jalkaterässä on kerroksia 12.

Kärkikavennus sädekavennuksena:
1. Kavennus: Neulo joka puikon alussa 1. ja 2. s oikein yhteen. Neulo 2 välikrs.
2. Kavennus: Neulo joka puikon 1. ja 2. sekä 4. ja 5. s oikein yhteen. Neulo 1 välikrs.
3. Kavennus: Neulo joka puikon 1. ja 2. sekä 3. ja 4. s oikein yhteen. Jäljellä on 2s/puikko.
Katkaise lanka, pujota se 2 kertaa jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä.

Tämä on siis vain yksi tapa tehdä sukka, mutta mielestäni pieniin sukkiin sopii parhaiten yksinkertaiset perustekniikat.

Ei kommentteja: